فلز روی که همواره به دلیل ویژگیهای بارز خود مانند مقاومت در برابر خوردگی و تاثیر بیبدیل استفاده از آن در افزایش طول عمر سازهها مورد توجه قرار گرفته است، اکنون به نظر میرسد میتوانسته نظر بسیار از فعالان صنعتی را به دلیل نقشی که میتواند در کاهش انتشار کربن داشته باشد، به خود جلب کند. > Lead & Zinc سرب و روی: روی چهارمین فلز پرمصرف در جهان به شمار میرود که نقشی حیاتی در بخشهای مختلف از جمله ساختوساز، حملونقل، انرژی و بهداشت ایفا میکند. از سوی دیگر، ارزیابیهای انجام شده بر روی فلز روی نشان میدهد این فلز تاثیر مثبت زیستمحیطی بسیار بالایی از طریق کاهش کربن تولیدی از خود بر جای میگذارد.
فلز روی به طور گسترده به عنوان روکش فولاد از طریق گالوانیزاسیون، پوششهای حرارتی و رنگهای تخصصی مورد استفاده قرار میگیرد که این مسئله به طور قابل توجهی طول عمر مواد پرکربن را افزایش میدهد. با دو یا حتی سه برابر کردن عمر محصولات فولادی به کمک استفاده از روی، نیاز به تعویض یا تعمیر محصولات فولادی کاهش یافته و در نتیجه هزینهکردها و میزان انتشار کربن در تولید این محصولات به طور موثری کاهش پیدا خواهد کرد. برخورداری از چنین مزایایی در حال حاضر فلز روی را در کانون توجه فعالان صنعتی به عنوان فلزی که در فرایند جلوگیری از تغییرات اقلیمی میتواند نقشی برجسته داشته باشد، قرار داده است.
آمارهای منتشر شده ارزش بالای زیستمحیطی فلز روی، به ویژه در بخش ساختوسازهای مسکونی را نشان میدهد. در همین رابطه، استفاده از میلگرد فولادی گالوانیزه تولید شده از فلز روی در پی و زیربنای ساختمانهای مسکونی، موجب صرفهجویی ۹ هزار دلاری در هزینهکردهای تعمیر و یا تعویض محصولات ساختمانی در طول عمر سازه شده و کاهش انتشار حدود ۱۹ تنی دیاکسید کربن در فرایند راهاندازی ساختمانهای مسکونی را به دنبال خواهد داشت. همچنین، استفاده از سقف تولید شده از فلز روی، منجر به کاهش انتشار بیش از ۴۰ تنی گازهای گلخانهای شده و تا ۳۸ هزار دلار صرفهجویی در هزینهکردها را به دنبال خواهد داشت.
لازم به ذکر است که گالوانیزاسیون حدود یک درصد از میلگردهای فولادی در مقیاس گسترده در جهان، باعث کاهش سالانه ۱۵۰ میلیون تن از میزان انتشار دیاکسید کربن در بخش ساختوساز خواهد شد. گسترش استفاده از سقفهای تولید شده از فلز روی در ایالات متحده آمریکا نیز به تنهایی مانع از انتشار ۵۰۰ میلیون تن دیاکسید کربن خواهد شد.
البته مزایای بیشمار فلز روی تنها به حوزه مسکن و ساختوساز محدود نمیشود. در همین راستا، از این فلز میتوان در زیرساختهای حیاتی در حوزههایی همچون حملونقل و انرژی، از جمله راهاندازی نیروگاههای خورشیدی، ساخت توربینهای بادی و تولید خودروهای الکتریکی نیز استفاده کرد. در حقیقت بهکارگیری روی در این بخشها علاوه بر افزایش طول عمر تجهیزات و جلوگیری از خوردگی فلزات به کار رفته در آنها، منجر به کاهش هزینهکردهای زیستمحیطی و مالی ناشی از نگهداری یا تعویض زودهنگام تجهیزات و محصولات خواهد شد.
از سوی دیگر با افزایش تقاضای استفاده از محصولات سبز، فرایندهای تولید و بازیافت فلز روی نیز به سمت تولید پایدار سوق پیدا کردهاند. بر همین اساس، به نظر میرسد نقش پررنگ این فلز در کاهش کربن تولیدی در صنایع مختلف، میزان استفاده از روی کمکربن را در آینده افزایش خواهد داد. بررسیهای انجام شده نشان میدهد تمایل تولیدکنندگان برای تولید روی کمکربن، روندی صعودی را به ثبت رسانده است. بدون تردید ویژگیهای مهم فلز روی در کنار تاثیرات مثبت زیستمحیطی آن، این فلز را به یکی از گزینههای جذاب در راستای گذار به انرژیهای تجدیدپذیر تبدیل کرده است.
در پایان میتوان بیان کرد با همراستا کردن منافع اقتصادی و زیستمحیطی، صنعت روی میتواند جایگاه خود را به عنوان بازیگری توانمند در صنایع مختلف تولیدی، به ویژه در روند گذار به انرژیهای تجدیدپذیر تثبیت کند.