صنعت سرب و روی کشور، مانند سایر موارد مانند مس و فولاد که یکی از مهمترین ارکان اقتصاد کشور هستند، با مشکلات بسیاری مواجه است که تعدادی از این مشکلات در میان این حوزههای اقتصادی مشترک است. چالشهایی مانند افزایش حقوق دولتی، ناترازی انرژی و کاهش سرمایهگذاری از جمله نقاط مشترک میان این حوزهها هستند که نیاز است هرچه سریعتر برطرف شود.
روش بهدست آوردن سرب
سرب در معدن کشف میشود و بهصورت عمده، معادن سرب و روی تا ۷۰ درصد بهصورت مشترک و در کنار هم یافت میشوند. برای استخراج سرب از سنگ سرب، ابتدا سنگ سرب را کاملا خرد میکنند. پس از تغلیظ در کورههای گرد برشته میشود. سپس سرب برشته را در کوره تنورهای احیا میکنند. در این مرحله سرب خام با درجه خلوص ۹ درصد تولید میشود. پس از آن سرب خام را تصفیه میکنند و سرب با خلوص ۹۹/۹۴ درصد بهدست میآید. بهعلت نرم بودن، قابلیت ریختهگری بالا، سیالیت مناسب و مقاومت بالا در مقابل پوسیده شدن از سرب، برای نگهداری از هر مایه فرسایشگری مانند اسید سولفوریک استفاده میشود. سرب، در تمام مراحل استخراج و تولید میتواند باعث سمی شدن محیطزیست شود. همین تاثیر میتواند در صورت محافظت نشدن، سلامت انسان را بهخطر بیندازد. سرب جزو فلزاتی است که بهعلت نقطه ذوب پایین، بهراحتی ایجاد گاز سمی میکند و با جذب شدن در آب، هوا و مواد غذایی میتواند وارد بدن انسان شود.
مشکلات اساسی صنعت سرب و روی
حسن حسینقلی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای سرب و روی در ارتباط با مشکلات فعالان این صنعت به صمت گفت: زمانی که سوخت کاهش یابد، تولید نیز کاهش خواهد یافت، علاوه بر این، تامین مواد ناریه نیز با مشکل روبهرو شده است که روند تولید را با مشکلات اساسی روبهرو خواهد کرد. مشکلات اساسی از جمله کمبود انرژی، افزایش عوارض صادراتی و حقوق دولتی، چشمانداز صنعت سرب و روی را از اهداف خود دور کرده است.حسینقلی ادامه داد: زمانی که برق و گاز در دسترس نیست و در تامین این سوختها با مشکلات بزرگ مواجهیم و سوخت مصرفی ماشینآلات کاهش یافته و همچنین عوارض صادراتی از ۲ درصد به ۵ درصد افزایش یافته و حقوق دولتی ۱۰ برابر شده است، تولیدکنندگان دیگر با چه شرایطی میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند؟
رئیس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی بااشاره به کاهش تولید در این صنعت گفت: در حال حاضر بسیاری از معادن تعطیل شدهاند، چراکه ماشینآلات معدنی مانند لودر، بیل مکانیکی و کمپرسورها به سوخت نیاز دارند که سهمیه آن کاهش یافته و این امر موجب شده است که میزان ساعات کار این ماشینآلات از ۱۰ ساعت به ۵ ساعت در روز کاهش یابد که بهطورمستقیم تولید را نیز به نصف رسانده است. چنین امری را باید زنگ خطری برای معادن سرب و روی کشور دانست. در صورتی که چنین شرایطی در سال جدید ادامه پیدا کند و سوخت از منابع خارجی تامین نشود، تولید مواد معدنی با مشکلات جدی مواجه خواهد شد و معادن بهسمت تعطیلی خواهند رفت.